Over Ramblas

Trefpunt en Kutunka slaan de handen in elkaar voor propere, verdraagzame interculturele feesten en creëren een duurzame straat. De Ramblas – Road of Awareness – biedt een feestelijk maar duurzaam platform aan lokale, Gentse organisaties.

De Bibliotheekstraat – de verbindingsweg tussen Bij Sint-Jacobs en het Baudelopark – wordt dit jaar omgetoverd tot de Ramblas – Road of Awareness. Het wordt een – zoals de naam het suggereert – bruisend en dynamisch ontmoetingsplatform waar gefeest zal worden met respect voor het milieu en de medemens. Trefpunt en Kutunka focussen op duurzaamheid, waarin ecologische, ethische, sociale en interculturele doelstellingen met elkaar worden verzoend. Ze geven een creatieve en artistieke invulling van deze boodschap en doen dit in samenspraak met een zo groot mogelijk netwerk van Gents engagement. Dagelijks werken verschillende organisaties samen rond thema’s als interculturaliteit, water, klimaat, afval, vrede & mensenrechten. En passant kan de voorbijganger genieten van een stukje theater, of kan zelf participeren in één van de inleefparcours, of kan een kijkje werpen in één van de mysterieuze dozen. De Ramblas wordt dus dé plek voor ludieke acties met duurzaamheid als rode draad.

06-07-2008

Partner: PROTOS  

0 comments

Sinds haar oprichting in 1977 heeft PROTOS zich gespecialiseerd in drinkwater, hygiëne, water voor landbouw en integraal waterbeheer. PROTOS, politiek en ideologisch neutraal, is lid van 11.11.11 en komt op voor een rechtvaardig, participatief en duurzaam waterbeheer in Noord en Zuid.

Via haar Zuidwerking staat PROTOS lokale bevolkingsgroepen bij die verdere stappen willen zetten in hun eigen ontwikkeling. Deze ondersteuningsprocessen zijn geënt op de plaatselijke cultuur en sluiten nauw aan bij de sociale omstandigheden. Vertrekpunt is water. Water is de hefboom tot economische en sociale ontwikkeling. Als kansarme groepen zich rond water organiseren, doen ze ervaringen op waardoor ze in groep meer werk maken van de ontwikkeling in eigen streek. Naast de omkadering van lokale partners, bevordert PROTOS ook de samenwerking tussen plaatselijke groepen, lokale, regionale en nationale besturen. Jaarlijks zorgen de acties van PROTOS ervoor dat 100.000 mensen in het zuiden een betere en duurzame toegang hebben tot water, zowel drinkwater als water voor sanitatie en landbouw.

PROTOS zet hier in het Noorden in haar vormingsprogramma’s en lezingen voor scholen, verenigingen en watergebonden bedrijven vooral de sociale dimensie van de waterproblematiek in de kijker. PROTOS stuurt aan tot wereldwijde solidariteit met allen die amper beschikken over veilig en toegankelijk water en neemt actief deel aan allerlei nationale en internationale initiatieven om water hoger op de politieke agenda te krijgen.

Actie rond water (25 juli) en klimaat (26 juli)
in de Ramblas- Road of Awareness:

PROTOS zal samen met GMF, WWF, EVA en VBV werken rond de thema’s water en klimaat. Hier een korte toelichting over de activiteiten op de waterdag (25 juli):

(1)“Het lekkerste water is waar mijn kraantje loopt!”

Kom bij ons langs en doe de proef op de som. Waarom onnodig veel geld aan waterverpakking en waterinhoud besteden als het leidingwater in de Gentse regio met zijn “grassig-groene” smaak veilig is? Maak bij deze proeverij kans op een navulbare waterkan of een boek boordevol informatie rond H2O.

(2) “Hoe kan ik water besparen?” Zin om je steentje bij te dragen en je eigen waterverbruik te verminderen? Ook daarvoor kan je bij ons terecht! Wat je ook kiest: een spaarknop gebruiken, minder vlees eten,… of je niet meer wassen (J). Wie heeft nog een ander idee? Hoeveel water beloven jullie samen te besparen vanaf 25 juli? Elk half uur zal de tussenstand gecommuniceerd worden.

(3) “Trek het water naar het zengende Zuiden!” Zin om je solidair op te stellen met het Zuiden dat door de achterstand in ontwikkeling, door de snelle bevolkingsgroei en bovendien nog het grootste slachtoffer dreigt te worden van de klimaatsopwarming door droogtes en stormen…? Kom de krachten bundelen tegen rugby en andere sportclubs uit het Gentse! Het wordt een getouwtrek om meer middelen voor waterbeheer naar het Zuiden te krijgen. Afspraak op het grasplein naast het podium!

What next?

You can also bookmark this post using your favorite bookmarking service:

Related Posts by Categories



0 comments: to “ Partner: PROTOS