Over Ramblas

Trefpunt en Kutunka slaan de handen in elkaar voor propere, verdraagzame interculturele feesten en creëren een duurzame straat. De Ramblas – Road of Awareness – biedt een feestelijk maar duurzaam platform aan lokale, Gentse organisaties.

De Bibliotheekstraat – de verbindingsweg tussen Bij Sint-Jacobs en het Baudelopark – wordt dit jaar omgetoverd tot de Ramblas – Road of Awareness. Het wordt een – zoals de naam het suggereert – bruisend en dynamisch ontmoetingsplatform waar gefeest zal worden met respect voor het milieu en de medemens. Trefpunt en Kutunka focussen op duurzaamheid, waarin ecologische, ethische, sociale en interculturele doelstellingen met elkaar worden verzoend. Ze geven een creatieve en artistieke invulling van deze boodschap en doen dit in samenspraak met een zo groot mogelijk netwerk van Gents engagement. Dagelijks werken verschillende organisaties samen rond thema’s als interculturaliteit, water, klimaat, afval, vrede & mensenrechten. En passant kan de voorbijganger genieten van een stukje theater, of kan zelf participeren in één van de inleefparcours, of kan een kijkje werpen in één van de mysterieuze dozen. De Ramblas wordt dus dé plek voor ludieke acties met duurzaamheid als rode draad.

20-07-2008

Partner: GAPP  

0 comments






De rechten van de Palestijnen worden al 60 jaar onophoudelijk geschonden. Het Israëlische volk kreeg in 1948 een eigen staat, die zich uitstrekt over 78 percent van het historische Palestina. Daarbij werden de Palestijnen van hun land verdreven. Sinds 1967 bezet Israël ook de overige 22 percent van het gebied: de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Het beleid in Israël is een apartheidsbeleid, waarin de Palestijnen heel beperkte rechten hebben. Hun bewegingsvrijheid is beperkt door de muur en de controleposten. Deze wantoestanden worden in de media en in politieke kringen te vaak genegeerd.
Het GAPP is een groep vrijwilligers die opkomen voor de rechten van het Palestijnse volk. We organiseren in Gent veel activiteiten met de focus op Palestina. Wij maken geen deel uit van een ngo, maar steunen wel de acties van de leden van APP, het platform van de Vlaamse ngo’s en solidariteitsorganisaties die ijveren voor een duurzame en rechtvaardige vrede in Israël en Palestina. http://www.actieplatformpalestina.be/.
We vonden een onderdak voor onze bijeenkomsten in Gent in de lokalen van Vrede vzw. www.vrede.be. Nieuwsgierig naar meer informatie over onze acties? Ria schreef er ook over op de website van MO* in de wereldblog over Palestina http://www.mo.be
Een greep uit onze bezigheden:
Infomomenten.
GAPP was initiatiefnemer van het debat op 14 november 2007 in de Vooruit. Een gerenommeerd internationaal panel, met Mustafa Barghouti, Ilan Pappé en een vertegenwoordiger van het kabinet van Minister De Gucht. Een boeiende avond met 700 geïnteresseerde toehoorders!

MediaMO
Uit ergernis over de eenzijdige en zelfs foutieve berichtgeving, richtten vrijwilligers een mediawatch-groep op. Zij houden de media in het oog en reageren waar nodig met kritische lezersbrieven. De leden krijgen dagelijks in hun mailbox een overzicht van de berichtgeving over het Midden-Oosten en van de reacties van andere mediawatchers. http://palestinaindemedia.blogspot.com/
Een consumentenboycot van Israëlische (landbouw)producten. Deze boycot sluit aan bij een wereldwijde campagne voor Boycot, Divestment en Sancties (BDS) tegen Israël, van méér dan 150 Palestijnse organisaties en de Joodse Matzpun (Hebreeuws voor "geweten"). Deze boycot is een signaal aan de politici, zoals destijds de boycot tegen de apartheid in Zuid Afrika dat was. Wij vragen zowel aan de Belgische en Europese politici, als aan de Israëlische regering om hun verantwoordelijkheid te nemen en het onrecht te beëindigen. De boycot is ook een middel om consumenten te sensibiliseren. Het boycotten van voornamelijk landbouwproducten is symbolisch: groenten en fruit worden gekweekt op gestolen grond en met gestolen water. We vestigen de aandacht op de economische wurging door het afsluitingsbeleid van het Israëlische leger.
Op woensdag 28 november 2007 voerden we actie op het Woodrow Wilsonplein.
Koop geen vruchten van bezetting!
http://www.vlaamspalestinakomitee.be/bds.htm http://www.boycotisrael.info

Vredeswake
Jaarlijks houden we een vredeswake in Gent, uit solidariteit met mensen die in minder vredevolle omstandigheden moeten leven: in Palestina, in het Midden-Oosten en overal ter wereld. Op 23 december 2007 brachten we aan de veldstraat een live evocatie van een kerststal in het decor van Bethlehem 2007, inclusief de muur. Wereldkoor Karibu zong vredesmuziek.
The Road of Awareness, Gentse Feesten 2008.
Op de Ramblas aan het Baudelopark staan op 23 juli 2008 de mensenrechten centraal als thema in de duurzaamheid. De Liga voor de Mensenrechten en de Werkgroep Vluchtelingen Gent zullen de aandacht vestigen op de vluchtelingenproblematiek.

GAPP, A.I. en Vrede vzw belichten de problematiek in Palestina:
• verdwenen dorpen in Israël:
zet de honderden verwoeste Palestijnse dorpen weer op de kaart.
• nederzettingen in de Bezette Gebieden:
ontdek de verdringende Joodse aanwezigheid in Palestina.
• Palestijnse Gazastrook:
ga op bezoek naar de grootste openluchtgevangenis in de wereld.
• Apartheidsmuur en checkpoints:
probeer als Palestijnse boer je akkerland te bereiken.
• Het gevangeniswezen:
leer meer over het ondemocratisch gevangenissysteem.
Het wordt een boeiende interactieve namiddag

What next?

You can also bookmark this post using your favorite bookmarking service:

Related Posts by Categories



0 comments: to “ Partner: GAPP