Over Ramblas

Trefpunt en Kutunka slaan de handen in elkaar voor propere, verdraagzame interculturele feesten en creëren een duurzame straat. De Ramblas – Road of Awareness – biedt een feestelijk maar duurzaam platform aan lokale, Gentse organisaties.

De Bibliotheekstraat – de verbindingsweg tussen Bij Sint-Jacobs en het Baudelopark – wordt dit jaar omgetoverd tot de Ramblas – Road of Awareness. Het wordt een – zoals de naam het suggereert – bruisend en dynamisch ontmoetingsplatform waar gefeest zal worden met respect voor het milieu en de medemens. Trefpunt en Kutunka focussen op duurzaamheid, waarin ecologische, ethische, sociale en interculturele doelstellingen met elkaar worden verzoend. Ze geven een creatieve en artistieke invulling van deze boodschap en doen dit in samenspraak met een zo groot mogelijk netwerk van Gents engagement. Dagelijks werken verschillende organisaties samen rond thema’s als interculturaliteit, water, klimaat, afval, vrede & mensenrechten. En passant kan de voorbijganger genieten van een stukje theater, of kan zelf participeren in één van de inleefparcours, of kan een kijkje werpen in één van de mysterieuze dozen. De Ramblas wordt dus dé plek voor ludieke acties met duurzaamheid als rode draad.

06-07-2008

Partner: EVA  

0 comments

EVA staat voor Ethisch Vegetarisch Alternatief. EVA is een organisatie die sinds 2000 op een positieve en verleidelijke manier het grote publiek, evenals de horeca en voedingsindustrie, dokters en diëtisten, officiële instellingen en de overheid, informeert en sensibiliseert rond alles wat met vegetarische voeding te maken heeft. We helpen mensen op een gezonde en lekker manier minder of geen vlees te eten. Met EVA's info kan je onmiddellijk de keuken induiken. Je leert nieuwe ingrediënten kennen, ontdekt waar je best kan shoppen, komt de beste plekjes te weten om uit te eten, en je krijgt nuttige info over hoe je zo gezond mogelijk leeft, én met respect voor mens, dier en milieu.

Voor de Gezondheid:
Belgen eten te weinig groenten en fruit, en te veel vlees: dat is de zeer duidelijke conclusie van de Nationale Voedselconsumptiepeiling (2005).

Een overmatige vleesconsumptie verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, sommige kankers, overgewicht en diabetes. Gezond vegetarisch eten betekent minder dierlijke vetten en cholesterol, meer vezels, meer groenten en fruit. Minder of geen vlees eten, is dus een noodzakelijke stap voor een meer evenwichtig en gezond voedingspatroon. Voor sommige mensen is het mijden van vlees of andere dierlijke producten een must wegens een allergie.

Voor het Milieu:
De consumptie van vlees is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer 20 % van de totale broeikasuitstoot. Het aandeel van de vleesconsumptie staat daarmee op dezelfde hoogte als dat van de transportsector.

Deze hoge broeikasuitstoot wordt voornamelijk veroorzaakt door de inefficiëntie van het productieproces, de mestoverschotten en de methaanuitstoot van de herkauwers.

Minder of geen vlees eten is niet alleen een goede (en lekkere) remedie tegen klimaatverandering, maar betekent ook minder ontbossing, een efficiënter gebruik van water en grond, en minder verzuring en verwoestijning.

Voor de Dieren:
In België worden jaarlijks zo'n 285 miljoen dieren gedood voor voeding. Een gemiddelde Belg eet tijdens zijn leven een derde van een paard, 5 runderen en kalveren, 7 schapen en geiten, 24 konijnen en wild, 42 varkens, 43 kalkoenen en ander gevogelte, 789 vissen en 891 kippen.

Uit liefde voor dieren, respect voor het leven of afkeer van de bio-industrie kiezen mensen om geen vlees en vis meer te eten.

Voor andere Mensen:
De productie van vlees is
doorgaans inefficiënt: een dier moet meer plantaardig voedsel eten dan het oplevert in de vorm van vlees. Een groot deel van de mondiale graan- en sojaproductie wordt gebruikt voor diervoeder, terwijl het dus efficiënter zou zijn om deze gewassen rechtstreeks te gebruiken voor menselijke consumptie. Zo is er voor 1 kilogram vlees 6 kilogram graan nodig.

Culinair:
Wie dacht dat er zonder vlees of vis niets meer overschiet behalve sla, tomaten en rijst heeft ’t mis. In de praktijk zal je zien dat er een heel nieuwe culinaire wereld voor je opengaat. Je proeft kruiden die je nog nooit gesmaakt had en granen die je nog niet kende. Je zet je mes in groenten die je totaal onbekend waren. Je leert vleesvervangers als seitan, tofu en tempeh klaarmaken én gaat ze nog lekker vinden ook.

EVA vzw
Sint-Pietersnieuwstraat 130
9000 Gent
info@vegetarisme.be
www.vegetarisme.be
www.donderdagveggiedag.be

What next?

You can also bookmark this post using your favorite bookmarking service:

Related Posts by Categories



0 comments: to “ Partner: EVA