Over Ramblas

Trefpunt en Kutunka slaan de handen in elkaar voor propere, verdraagzame interculturele feesten en creëren een duurzame straat. De Ramblas – Road of Awareness – biedt een feestelijk maar duurzaam platform aan lokale, Gentse organisaties.

De Bibliotheekstraat – de verbindingsweg tussen Bij Sint-Jacobs en het Baudelopark – wordt dit jaar omgetoverd tot de Ramblas – Road of Awareness. Het wordt een – zoals de naam het suggereert – bruisend en dynamisch ontmoetingsplatform waar gefeest zal worden met respect voor het milieu en de medemens. Trefpunt en Kutunka focussen op duurzaamheid, waarin ecologische, ethische, sociale en interculturele doelstellingen met elkaar worden verzoend. Ze geven een creatieve en artistieke invulling van deze boodschap en doen dit in samenspraak met een zo groot mogelijk netwerk van Gents engagement. Dagelijks werken verschillende organisaties samen rond thema’s als interculturaliteit, water, klimaat, afval, vrede & mensenrechten. En passant kan de voorbijganger genieten van een stukje theater, of kan zelf participeren in één van de inleefparcours, of kan een kijkje werpen in één van de mysterieuze dozen. De Ramblas wordt dus dé plek voor ludieke acties met duurzaamheid als rode draad.

26-07-2008

de eerste sfeerfoto's van de ramblas  

0 comments


23-07-2008

Partner: Liga voor mensenrechten  

0 comments




20-07-2008

Partner: GAPP  

0 comments






De rechten van de Palestijnen worden al 60 jaar onophoudelijk geschonden. Het Israëlische volk kreeg in 1948 een eigen staat, die zich uitstrekt over 78 percent van het historische Palestina. Daarbij werden de Palestijnen van hun land verdreven. Sinds 1967 bezet Israël ook de overige 22 percent van het gebied: de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Het beleid in Israël is een apartheidsbeleid, waarin de Palestijnen heel beperkte rechten hebben. Hun bewegingsvrijheid is beperkt door de muur en de controleposten. Deze wantoestanden worden in de media en in politieke kringen te vaak genegeerd.
Het GAPP is een groep vrijwilligers die opkomen voor de rechten van het Palestijnse volk. We organiseren in Gent veel activiteiten met de focus op Palestina. Wij maken geen deel uit van een ngo, maar steunen wel de acties van de leden van APP, het platform van de Vlaamse ngo’s en solidariteitsorganisaties die ijveren voor een duurzame en rechtvaardige vrede in Israël en Palestina. http://www.actieplatformpalestina.be/.
We vonden een onderdak voor onze bijeenkomsten in Gent in de lokalen van Vrede vzw. www.vrede.be. Nieuwsgierig naar meer informatie over onze acties? Ria schreef er ook over op de website van MO* in de wereldblog over Palestina http://www.mo.be
Een greep uit onze bezigheden:
Infomomenten.
GAPP was initiatiefnemer van het debat op 14 november 2007 in de Vooruit. Een gerenommeerd internationaal panel, met Mustafa Barghouti, Ilan Pappé en een vertegenwoordiger van het kabinet van Minister De Gucht. Een boeiende avond met 700 geïnteresseerde toehoorders!

MediaMO
Uit ergernis over de eenzijdige en zelfs foutieve berichtgeving, richtten vrijwilligers een mediawatch-groep op. Zij houden de media in het oog en reageren waar nodig met kritische lezersbrieven. De leden krijgen dagelijks in hun mailbox een overzicht van de berichtgeving over het Midden-Oosten en van de reacties van andere mediawatchers. http://palestinaindemedia.blogspot.com/
Een consumentenboycot van Israëlische (landbouw)producten. Deze boycot sluit aan bij een wereldwijde campagne voor Boycot, Divestment en Sancties (BDS) tegen Israël, van méér dan 150 Palestijnse organisaties en de Joodse Matzpun (Hebreeuws voor "geweten"). Deze boycot is een signaal aan de politici, zoals destijds de boycot tegen de apartheid in Zuid Afrika dat was. Wij vragen zowel aan de Belgische en Europese politici, als aan de Israëlische regering om hun verantwoordelijkheid te nemen en het onrecht te beëindigen. De boycot is ook een middel om consumenten te sensibiliseren. Het boycotten van voornamelijk landbouwproducten is symbolisch: groenten en fruit worden gekweekt op gestolen grond en met gestolen water. We vestigen de aandacht op de economische wurging door het afsluitingsbeleid van het Israëlische leger.
Op woensdag 28 november 2007 voerden we actie op het Woodrow Wilsonplein.
Koop geen vruchten van bezetting!
http://www.vlaamspalestinakomitee.be/bds.htm http://www.boycotisrael.info

Vredeswake
Jaarlijks houden we een vredeswake in Gent, uit solidariteit met mensen die in minder vredevolle omstandigheden moeten leven: in Palestina, in het Midden-Oosten en overal ter wereld. Op 23 december 2007 brachten we aan de veldstraat een live evocatie van een kerststal in het decor van Bethlehem 2007, inclusief de muur. Wereldkoor Karibu zong vredesmuziek.
The Road of Awareness, Gentse Feesten 2008.
Op de Ramblas aan het Baudelopark staan op 23 juli 2008 de mensenrechten centraal als thema in de duurzaamheid. De Liga voor de Mensenrechten en de Werkgroep Vluchtelingen Gent zullen de aandacht vestigen op de vluchtelingenproblematiek.

GAPP, A.I. en Vrede vzw belichten de problematiek in Palestina:
• verdwenen dorpen in Israël:
zet de honderden verwoeste Palestijnse dorpen weer op de kaart.
• nederzettingen in de Bezette Gebieden:
ontdek de verdringende Joodse aanwezigheid in Palestina.
• Palestijnse Gazastrook:
ga op bezoek naar de grootste openluchtgevangenis in de wereld.
• Apartheidsmuur en checkpoints:
probeer als Palestijnse boer je akkerland te bereiken.
• Het gevangeniswezen:
leer meer over het ondemocratisch gevangenissysteem.
Het wordt een boeiende interactieve namiddag

19-07-2008

Partner: Wervel  

0 comments




De “Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw” (Wervel vzw) streeft naar een economisch rechtvaardige landbouw die ecologisch, sociaal en cultureel verantwoord. Duurzame landbouw is lokaal ingebed en houdt rekening met het globale plaatje.

Wervel groepeert enthousiaste vrijwilligers voor debat en actie ten bate van landbouw mét toekomst. Boer(in), consument, milieu en het zuiden winnen hier allen bij.


Thema’s:

Landbouwbeleid, Agroforestry, Zaadselectie in boerenhanden, Voedselsoevereiniteit, Grond, Cultuur en landbouw, Energie, Bodemkwaliteit, Korte keten, Denk Globaal Eet Lokaal, THC-vrije Hennep.


Actief worden?

Je kan je aansluiten bij een Basisgroep (per provincie) of een Themagroep, of een engagement naar keuze opnemen.


Aanbod:

- Tijdschrift “de Wervelkrant”, verschijnt vier keer per jaar
- Voor jongeren tot 30 jaar is er het Duurzaam Landbouwkamp (12-18 september 2008, te Alken).
- Om de twee jaar is er een Wervelstudiereis (zomer 2010).
- Studiedagen: de twee eerstkomende gaan over lokale grondstoffen en over mengteelten.
- Boerentoeren: Geleid bezoek aan een duurzaam landbouwbedrijf
- Dossiers (de recentste: ‘eiwitteelten van de toekomst’ & ‘focus op het platteland’)
- Agroforestry-boomplantacties
- Films


Meer info:
Wervel, Vooruitgangstraat 333 bus 9
1030 Brussel
02 203 60 29 info@wervel.be
www.Wervel.be en www.sojaconnectie.be

Deze poster kan hier aangevraagd worden.

Partner: CDR-Gent  

0 comments

CDR-Gent ondersteunt het recht van het Cubaanse volk op zelfstandigheid, onafhankelijkheid en op het kiezen van hun eigen maatschappijvorm. We zorgen voor correcte informatie en ondernemen acties tegen de blokkade van Cuba door de VS. We zetten de successen van de revolutie (gezondheidszorg, onderwijs, cultuur, sport, sociale zekerheid, democratische participatie,...) in Cuba als klein derdewereldland in het licht.

Want Cuba laat zien dat een andere wereld mogelijk is tegenover de miserie en uitbuiting veroorzaakt door de neoliberale globalisering. We moeien ons ook in de discussie over democratie, mensenrechten of internationale solidariteit, veel gebruikt in mediacampagnes tegen de Cubaanse revolutie. We analyseren de vele vormen van agressie, chantage en politieke en economische druk van de V.S. en van de Europese Unie. Op die basis ontwikkelen we concrete solidariteit met Cuba, binnen onze vriendenkring en onze stad. We werken graag samen met andere organisaties voor gemeenschappelijke acties en steunprojecten. Alle informatie over onze activiteiten (acties, publicaties, reizen, …) vind je op onze website.

Als lokale CDR maken we deel uit van ICS, Initiatief Cuba Socialista, een Belgische solidariteitsorganisatie met Cuba.

CUBA EEN UNIEK GEZOND EN DUURZAAM PROJECT:

Het Living Planet rapport 2006 over de ecologische toestand van de planeet, van WWF (World Wide Fund for Nature) en het Global Footprint Network schildert een desastreus beeld: door de menselijke activiteit komt er een einde aan de mogelijkheid van de aarde tot herstel van de natuur. De ergste probleemveroorzakers zijn de rijksten: VS, Canada, de Europese Unie, Japan, Australië en Nieuw Zeeland veroorzaken 50% van de CO2 productie. Het rapport stelt dat Cuba het enige land is dat een niveau van duurzame ontwikkeling heeft bereikt. Cuba combineert een hoog niveau van sociale ontwikkeling: goede en voor iedereen gratis gezondheids- en onderwijssystemen, met een duurzaam verbruik. Opmerkelijk resultaat voor een arm land dat al 50 jaar onder een economische blokkade van de VS moet leven. Een uniek voorbeeld van hoe welzijn voor iedereen ecologisch verantwoord kan gerealiseerd worden. Sinds de revolutie van 1959 heeft Cuba werk gemaakt van bescherming en herstel van de natuurlijke omgeving die kapot was gemaakt door eeuwen kolonialisme en VS-uitbuiting. In 1959 al begon de eerste herbebossing-campagne en intussen is de bosoppervlakte gestegen van 14% tot 24,3%.

De landbouwsector werkt vandaag voornamelijk organisch. Jonge wetenschappers promoten alternatieve landbouwmethodes en ander vormen van landgebruik. Biomeststoffen, zoals het worm-composteren, vervangen de chemische meststoffen. Unieke biopesticiden tegen plagen, kwamen in de plaats van de synthetische pesticiden. Het ossenspan verving de tractor. De halvering van de olie-invoer na het wegvallen van de Oost-Europese steun, leidde tot een nieuwe energiepolitiek. Intussen heeft Cuba haar eigen fotovoltaïsche zonnepanelen. Zonne-energie levert elektriciteit in afgelegen gebieden, met inbegrip van verschillende honderden hospitalen, gemeenschapscentra en meer dan 2000 scholen. Er zijn plannen om 100.000 plattelandswoningen te elektrificeren. Tijdens de topperiode van de suikeroogst wordt er 30% van het energieverbruik gehaald uit "bagasse", het organisch ‘afval’ van de suikerproductie. 2006 was officieel het jaar van de "energierevolutie". Zo'n 30.000 jongeren werden gemobiliseerd om over het ganse land 9 miljoen spaarlampen te gaan installeren, en miljoenen oude elektrische apparaten te gaan vervangen door nieuwe die minder energie verbruiken.

Socialistisch Cuba toont wat mogelijk is, wanneer de maatschappelijke middelen beheerd worden door, en ten dienste staan van de samenleving in haar geheel, en niet ten dienste van winsthongerige ondernemingen. De bevindingen van het WWF rapport weerden nauwelijks besproken in de grote media. De Cubaanse organische landbouw betekent een ‘gevaar’ voor de belangen van de miljarden dollar agrobusiness. Grote transnationale ondernemingen, zoals Monsanto, onderhouden de mythe dat de arme landen onmogelijk de eigen bevolking kunnen voeden zonder hun dure gemanipuleerde producten.

Partner: Vredesactie  

0 comments



Vredesactie is een pluralistische vredesbeweging die radicaal pleit voor een maatschappij waarin conflicten worden opgelost zonder geweld of het dreigen ermee.

Onze aanpak, een degelijke dossierkennis gekoppeld aan concrete geweldloze actie, werkt. Dankzij de campagne Bomspotting is de Belgische Senaat het eerste parlementaire orgaan binnen de NAVO-landen dat de terugtrekking vraagt van de VS- kernwapens. Dankzij onze acties tegen de wapenindustrie, kan de wapenlobby niet ongestoord haar gang gaan. Dankzij de acties van de trainstoppers ontdekte België dat het meewerkt aan de Amerikaanse oorlogsvoering. Door onze trainingen geweldloze actie leren honderden mensen hoe ze op een geweldloze, directe manier kunnen ingrijpen.

Vredesactie is een pacifistische vredesorganisatie die via geweldloze middelen werkt aan een maatschappij waarin conflicten zonder geweld of bedreiging met geweld geregeld worden.

Pacifisme is een werkwoord, geen zelfstandig naamwoord. Pacifisme is het tegenovergestelde van passiviteit en weerloosheid. Het betekent: het op geweldloze wijze streven naar en doelgericht werken aan een meer geweldloze en rechtvaardige samenleving.

Vredesactie is een campagneorganisatie die mensen in beweging brengt.

Bomspotting, “BARCO, uw aandeel in de wapenhandel”, Trainstopping, NATO GAME OVER, zijn campagnes van Vredesactie. Een campagne is een concretisering van het begrip 'pacifisme' en laat mensen kennis maken met actieve geweldloosheid.

NATO GAME OVER

Op 22 maart stapten duizend actievoerders uit 17 Europese landen naar het NAVO-hoofdkwartier om ramen, deuren, poorten te verzegelen. De NAVO zorgt immers voor meer problemen dan ze oplost. Met de campagne NATO GAME OVER willen we de NAVO, haar kernwapenstrategie en haar interventiebeleid in vraag stellen. Wil je in een regionale Bomspottinggroep meewerken aan de campagne? Contacteer ons: bomspotting@vredesactie.be

Trainingen geweldloos actievoeren:
promotiefimpje trainingen:
filmpje op youtube:
http://youtube.com/watch?v=rwZ21JqteiQ

Verkeersonveiligheid, leegstand en verkrotting, het verdwijnen van groen, privatisering van openbare ruimte, kernwapens in België,... Met een beetje fantasie kan iedereen dit lijstje moeiteloos aanvullen. Je ziet een hoop situaties waar je niet akkoord mee bent en waar je wat aan wil veranderen. Je mening erover verkondigen is één zaak, gehoord worden een andere. Als symbolische acties - petities, manifestaties, ludieke acties,... - niet volstaan, kan je je stem opeisen door geweldloze directe actie. Maar hoe begin je daaraan? Wat is een geweldloze en directe strategie? Je wil actie voeren maar hoe moet je zoiets organiseren? Acties botsen soms op weerstand – letterlijk en figuurlijk. Hoe ga je daar mee om? Antwoorden vind je in de ‘training geweldloze directe actie’.

Vredesactie heeft alle nodige ervaring in trainingen geweldloze directe actie. Die ideeën en ervaringen willen we graag doorgeven aan andere individuen, groepen en collectieven. Heb je actieplannen, maar weet je niet waar te beginnen? Contacteer ons!

Wil je op de hoogte blijven van onze campagnes? Schrijf je in op ons Vredesactie e-zine:
http://vredesactie.be/campaign.php?id=7

Alle info:
www.vredesactie.be

Partner: De Kringwinkel Ateljee  

0 comments

Originaliteit is niet duur:

In De Kringwinkel Ateljee vind je hippe en originele tweedehandsspullen: boeken, meubelen, elektro, speelgoed, decoratie, kledij, curiosa, LP’s en CD’s, …

Goed voor het milieu:

Kopen in De Kringwinkel is goed voor het milieu. Door goederen in kringloop te houden verkleinen we de afvalberg.

Bovendien steun je een sociaal tewerkstellingsproject. In De Kringwinkels werken mensen met verminderde kansen (laaggeschoolde mensen, langdurig werklozen, …)

Gooi herbruikbare goederen niet weg:

Maar breng ze naar een van de onderstaande Kringwinkels of laat ze GRATIS ophalen aan huis : bel 09/224 07 15 (elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur) en maak een afspraak.

Dag en nacht kringwinkelen : www.uwkringding.be

Bezoek deze website, ontdek tientallen leuke kringdingen, breng een bod uit en haal jouw favoriete kringding in huis!

De Kringwinkels

Vlaamsekaai 10 – Gent (kledij en textiel)

Brugsesteenweg 354 – Gent (ook elektro, pc’s en fietsen)

Zandpoortstraat 49 – Gent (kledij en textiel)

Tarbotstraat 21 – Gent

Schoonstraat 135 – Evergem

Slachthuisstraat 18 – Deinze (ook elektro en fietsen)

INFO

Tel : 09/224 07 15

www.ateljee.info

www.uwkringding.be

Bezoek ook de websites van de andere sociale tewerkstellingsprojecten van vzw Ateljee:

www.trans-fair.be

www.parnassus.be

13-07-2008

Partner: De Kringwinkel  

0 comments

10-07-2008

Partner: WWF  

0 comments


WWF is een onafhankelijke en wereldwijde organisatie voor de bescherming van de natuur. Het is de enige internationale organisatie die ontwikkelingssamenwerking verzoent met natuurbehoud. WWF is actief in meer dan 100 landen en mag wereldwijd rekenen op de steun van 5 miljoen sympathisanten.

WWF wil helpen bouwen aan een toekomst waarin de mens en de natuur in harmonie leven, en de generaties na ons een leefbare planeet nalaten. Daarom zet WWF zich elke dag in om

- de biodiversiteit te beschermen;

- duurzaam gebruik van hernieuwbare energiebronnen te stimuleren;

- te streven naar een vermindering van de vervuiling en verspilling.

Onze filosofie Al onze acties en projecten steunen op een stevige wetenschappelijke basis. WWF is onafhankelijk, niet-religieus en niet-partijpolitiek gebonden. WWF is kritisch en verkondigt ferme standpunten als dat nodig is. Wel streeft WWF altijd naar een constructieve dialoog en samenwerking. WWF betrekt zoveel mogelijk de lokale bevolking bij zijn projecten en kiest voor oplossingen waar deze bevolking wel bij vaart. Duurzame ontwikkeling is de rode draad doorheen de werking van WWF.

WWF-België werd in 1966. WWF-België voert zelf projecten, acties en campagnes uit, waarvan de meeste zich in België zelf voordoen. Maar WWF-België coördineert ook in het buitenland enkele projecten, namelijk in Centraal-Afrika. Vandaag heeft WWF verschillende bosbeheer-projecten in de Democratische Republiek Congo, Gabon en Kameroen lopen.

>> http://www.wwf.be/

Campagne van 2008: Stop de klimaatverandering voor ze jou verandert

De klimaatverandering is voor WWF al langer een belangrijk punt. Met deze campagne wil WWF duidelijk maken dat iedereen verantwoordelijk is voor de klimaatverandering, en dat iedereen ook de gevolgen zal dragen. Daarom moet iedereen zijn steentje bijdragen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

De campagne behandelt vier thema’s die voor iedereen van toepassing zijn: vervoer, wonen, reizen en voeding. Op de campagnewebsite kan je voor elk thema je CO2-uitstoot verminderen met behulp van een handige module: de Climate Impact Reducer.

Voor elk thema kan je ook een hoop handige tips vinden om je CO2-uitstoot te verminderen. Maar er is nog meer te ontdekken op de website: iedereen kan zelf tips insturen, tips van bekende Belgen lezen, goodies downloaden, aan wedstrijden deelnemen…

>> http://reduce.wwf.be/

06-07-2008

Partner: Wereldcentrum  

0 comments


Wereldcentrum vzw is het Steunpunt voor Mondiale Vorming in Oost-Vlaanderen
Het Wereldcentrum wil wereldburgerschap promoten, stimuleren en ondersteunen.

Het Wereldcentrum biedt:

  • een gespecialiseerd documentatiecentrum
  • een aanspreekpunt voor (bijna) al je mondiale vragen
  • advies op maat en gerichte ondersteuning
  • een aanbod van gesubsidieerde workshops

Wat wij doen staat in het teken van mondiale en interculturele vorming in een duurzame wereld. Wij zijn er voor iedereen die dit mee wil promoten en stimuleren en die in de provincie Oost-Vlaanderen actief is:

  • binnen het volwassenenwerk
  • binnen het jeugdwerk
  • in het onderwijs
  • in de gemeente

Het project Kleur Bekennen vind je ook het Wereldcentrum. Kinderen, jongeren en leerkrachten kunnen kennismaken met thema’s als internationale verhoudingen, Noord-Zuid, Duurzame ontwikkeling, vrede, mensenrechten en interculturaliteit. Alle info op: www.kleurbekennen.be

In het documentatiecentrum …
… kan je terecht voor een uitgebreide verzameling educatief materiaal rond mondiale en interculturele thema's. Je kan het materiaal (meestal gratis) ontlenen voor een termijn van drie weken.


Een overzicht van onze materialen vind je via
www.kleurbekennen.be

Contact:
Wereldcentrum vzw
Voldersstraat 1
9000 Gent
tel. 09-233.75.46
fax 09-224.49.14
info@wereldcentrum.be
www.wereldcentrum.be

Partner: BAS*Boot  

0 comments

Drumming is cool:
Op djembe, conga, street drum, shekere, bellen of cimbalen: drummen is HOT! Afro-Cubaans, Afro-Braziliaans of Afro-Amerikaans: zolang de aarde draait, komt de HARTSLAG uit Afrika. Drummen is KEINEIG omdat je je kan uitleven. Drummen is VETWIJS omdat je geen noten hoeft te lezen. Drummen is cool omdat je het SAMEN doet.

Drumming school:
BAS is een slagwerkschool waar je in groep leert drummen van echte professionals. Bij BAS leer je spelen op een boot maar kan je het ook doen op straat, op een podium of in een concertzaal. Beating the drum kan iedereen leren… maar je moet wel DURVEN. So be cool… and just beat it!

Cursussen, workshops en meer…
BAS is een organisatie die cursussen aanbiedt voor Afrikaans en door Afrika geïnspireerd slagwerk: djembe, doundoun (bastrommel), krin (spleettrommel), Braziliaanse samba, enz. De lessen worden gegeven door professionele muzikanten die met één voet in de traditie staan en met de andere in de hedendaagse stedelijke wereldcultuur.

Verder zijn er samenspelsessies, workshops, zomerstages, lezingen, filmvoorstellingen, spektakels en concerten rond Afrika en rond de culturele uitwisseling met dat continent. Voor ritmeverslaafden is er nog de docentenopleiding en zijn er master classes.

De Bas*boot:
De meeste activiteiten van BAS gaan door aan boord van de Bas*boot, een Hollands vrachtscheepje uit 1915.
Adres: Bas*boot, tegenover Elyzeese Velden 35, 9000 Gent.


Info

www.basvzw.be
E-mail: info@basvzw.be
Kantoor: Korhoenstraat 53, 9000 Gent

Tel. 09 236 35 88

Partner: EVA  

0 comments

EVA staat voor Ethisch Vegetarisch Alternatief. EVA is een organisatie die sinds 2000 op een positieve en verleidelijke manier het grote publiek, evenals de horeca en voedingsindustrie, dokters en diëtisten, officiële instellingen en de overheid, informeert en sensibiliseert rond alles wat met vegetarische voeding te maken heeft. We helpen mensen op een gezonde en lekker manier minder of geen vlees te eten. Met EVA's info kan je onmiddellijk de keuken induiken. Je leert nieuwe ingrediënten kennen, ontdekt waar je best kan shoppen, komt de beste plekjes te weten om uit te eten, en je krijgt nuttige info over hoe je zo gezond mogelijk leeft, én met respect voor mens, dier en milieu.

Voor de Gezondheid:
Belgen eten te weinig groenten en fruit, en te veel vlees: dat is de zeer duidelijke conclusie van de Nationale Voedselconsumptiepeiling (2005).

Een overmatige vleesconsumptie verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, sommige kankers, overgewicht en diabetes. Gezond vegetarisch eten betekent minder dierlijke vetten en cholesterol, meer vezels, meer groenten en fruit. Minder of geen vlees eten, is dus een noodzakelijke stap voor een meer evenwichtig en gezond voedingspatroon. Voor sommige mensen is het mijden van vlees of andere dierlijke producten een must wegens een allergie.

Voor het Milieu:
De consumptie van vlees is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer 20 % van de totale broeikasuitstoot. Het aandeel van de vleesconsumptie staat daarmee op dezelfde hoogte als dat van de transportsector.

Deze hoge broeikasuitstoot wordt voornamelijk veroorzaakt door de inefficiëntie van het productieproces, de mestoverschotten en de methaanuitstoot van de herkauwers.

Minder of geen vlees eten is niet alleen een goede (en lekkere) remedie tegen klimaatverandering, maar betekent ook minder ontbossing, een efficiënter gebruik van water en grond, en minder verzuring en verwoestijning.

Voor de Dieren:
In België worden jaarlijks zo'n 285 miljoen dieren gedood voor voeding. Een gemiddelde Belg eet tijdens zijn leven een derde van een paard, 5 runderen en kalveren, 7 schapen en geiten, 24 konijnen en wild, 42 varkens, 43 kalkoenen en ander gevogelte, 789 vissen en 891 kippen.

Uit liefde voor dieren, respect voor het leven of afkeer van de bio-industrie kiezen mensen om geen vlees en vis meer te eten.

Voor andere Mensen:
De productie van vlees is
doorgaans inefficiënt: een dier moet meer plantaardig voedsel eten dan het oplevert in de vorm van vlees. Een groot deel van de mondiale graan- en sojaproductie wordt gebruikt voor diervoeder, terwijl het dus efficiënter zou zijn om deze gewassen rechtstreeks te gebruiken voor menselijke consumptie. Zo is er voor 1 kilogram vlees 6 kilogram graan nodig.

Culinair:
Wie dacht dat er zonder vlees of vis niets meer overschiet behalve sla, tomaten en rijst heeft ’t mis. In de praktijk zal je zien dat er een heel nieuwe culinaire wereld voor je opengaat. Je proeft kruiden die je nog nooit gesmaakt had en granen die je nog niet kende. Je zet je mes in groenten die je totaal onbekend waren. Je leert vleesvervangers als seitan, tofu en tempeh klaarmaken én gaat ze nog lekker vinden ook.

EVA vzw
Sint-Pietersnieuwstraat 130
9000 Gent
info@vegetarisme.be
www.vegetarisme.be
www.donderdagveggiedag.be

Partner: PROTOS  

0 comments

Sinds haar oprichting in 1977 heeft PROTOS zich gespecialiseerd in drinkwater, hygiëne, water voor landbouw en integraal waterbeheer. PROTOS, politiek en ideologisch neutraal, is lid van 11.11.11 en komt op voor een rechtvaardig, participatief en duurzaam waterbeheer in Noord en Zuid.

Via haar Zuidwerking staat PROTOS lokale bevolkingsgroepen bij die verdere stappen willen zetten in hun eigen ontwikkeling. Deze ondersteuningsprocessen zijn geënt op de plaatselijke cultuur en sluiten nauw aan bij de sociale omstandigheden. Vertrekpunt is water. Water is de hefboom tot economische en sociale ontwikkeling. Als kansarme groepen zich rond water organiseren, doen ze ervaringen op waardoor ze in groep meer werk maken van de ontwikkeling in eigen streek. Naast de omkadering van lokale partners, bevordert PROTOS ook de samenwerking tussen plaatselijke groepen, lokale, regionale en nationale besturen. Jaarlijks zorgen de acties van PROTOS ervoor dat 100.000 mensen in het zuiden een betere en duurzame toegang hebben tot water, zowel drinkwater als water voor sanitatie en landbouw.

PROTOS zet hier in het Noorden in haar vormingsprogramma’s en lezingen voor scholen, verenigingen en watergebonden bedrijven vooral de sociale dimensie van de waterproblematiek in de kijker. PROTOS stuurt aan tot wereldwijde solidariteit met allen die amper beschikken over veilig en toegankelijk water en neemt actief deel aan allerlei nationale en internationale initiatieven om water hoger op de politieke agenda te krijgen.

Actie rond water (25 juli) en klimaat (26 juli)
in de Ramblas- Road of Awareness:

PROTOS zal samen met GMF, WWF, EVA en VBV werken rond de thema’s water en klimaat. Hier een korte toelichting over de activiteiten op de waterdag (25 juli):

(1)“Het lekkerste water is waar mijn kraantje loopt!”

Kom bij ons langs en doe de proef op de som. Waarom onnodig veel geld aan waterverpakking en waterinhoud besteden als het leidingwater in de Gentse regio met zijn “grassig-groene” smaak veilig is? Maak bij deze proeverij kans op een navulbare waterkan of een boek boordevol informatie rond H2O.

(2) “Hoe kan ik water besparen?” Zin om je steentje bij te dragen en je eigen waterverbruik te verminderen? Ook daarvoor kan je bij ons terecht! Wat je ook kiest: een spaarknop gebruiken, minder vlees eten,… of je niet meer wassen (J). Wie heeft nog een ander idee? Hoeveel water beloven jullie samen te besparen vanaf 25 juli? Elk half uur zal de tussenstand gecommuniceerd worden.

(3) “Trek het water naar het zengende Zuiden!” Zin om je solidair op te stellen met het Zuiden dat door de achterstand in ontwikkeling, door de snelle bevolkingsgroei en bovendien nog het grootste slachtoffer dreigt te worden van de klimaatsopwarming door droogtes en stormen…? Kom de krachten bundelen tegen rugby en andere sportclubs uit het Gentse! Het wordt een getouwtrek om meer middelen voor waterbeheer naar het Zuiden te krijgen. Afspraak op het grasplein naast het podium!

Partner: Netwerk Bewust Verbruiken  

0 comments


Netwerk Bewust Verbruiken vzw (NBV) is een informatie- en actienetwerk dat mens- en milieubewust verbruiken wil stimuleren in Vlaanderen. Het werd door een groot aantal consumenten-, derdewereld- en milieuorganisaties opgericht om een antwoord te bieden op de stijgende interesse in duurzame consumptie. De 40 lidorganisaties scharen zich allen achter de standpuntentekst waarin gewezen wordt op de macht van de consument om iets aan het reilen en zeilen van de samenleving te veranderen. Door middel van netwerking, informatie, campagnes en projecten wil NBV een sociaal én ecologisch verantwoord consumptiegedrag en dito productiewijzen stimuleren met het oog op het bereiken van duurzame ontwikkeling.

Op www.bewustverbruiken.be vind je leuke weetjes, veel gestelde vragen en uitgebreide artikels over bewust consumeren en kan je reacties kwijt. Een kalender geeft je bovendien een overzicht van duurzame activiteiten in Vlaanderen.

NBV coördineert of werkt mee aan verschillende projecten en campagnes. Deze projecten zijn steeds samenwerkingsverbanden met verschillende verenigingen.

Blije Bloemen:
De Blije Bloemen campagne wil het Vlaamse publiek bewust maken over hoe bloemen mensenrechten en milieu kunnen schaden. www.blijebloemen.be

Eten is weten:
Zes organisaties slaan de handen in elkaar om te onderzoeken welke kansen en drempels consumenten ervaren rond mens- en milieuvriendelijke voeding via een actie-onderzoek bij 15 gezinnen. Hun ervaringen kan je volgen op de blog www.etenisweten.be

Labelinfo.be, jouw gids om productlabels te herkennen:
Eerlijke handel? Sociaal verantwoord? Milieuvriendelijk? Of biologisch geproduceerd misschien? Consumenten zijn overstelpt met labels, zowel betrouwbare als labels van bedenkelijke oorsprong. Ze zien door het bos de bomen niet meer, waardoor heel wat mensen ontmoedigd geraken en dreigen af te haken. Er was iets nodig om consumenten te helpen bij de beoordeling van labels die ze in de winkel zien. Vanaf nu zijn consumenten met www.labelinfo.be beter gewapend om een weloverwogen en bewuste keuze te maken.

Vormingen Milieuverlicht Verbruiken:
Dit project is erop gericht het aanbod vormingen rond milieu en verbruik zowel kwalitatief als kwantitatief te verbeteren. Een bijkomende realisatie binnen dit project is www.verlicht.be een nieuwe vormingsdatabank rond milieu en verbruik. Verlicht.be biedt consumenten en sociaal-culturele organisaties een volledig overzicht van alle cursussen, lezingen of workshops die je helpen je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Voedselvoetafdruk:
Op www.voedselvoetafdruk.be kan je via 15 eenvoudige vragen je Voedselvoetafdruk berekenen. Die afdruk geeft aan hoeveel energie en ruimte je voedingspatroon van de aarde vergt. Netwerk Bewust Verbruiken vzw en Ecolife vzw lanceren de Voedselvoetafdruk met de steun van 9 partners.

01-07-2008

Partner: Ecofolie  

0 comments













Voor meer informatie betreffende onze vereniging alsook het downloaden van onze affiche "MET WAT MINDER LUKT OOK" kan U terecht op
http://www.ecofolie.org/



Geef ook jij mee een signaal aan de buitenwereld?

We kunnen er niet onderuit, hoezeer we ons best ook doen, consumeren en vervuilen zijn nu eenmaal inherent aan ons bestaan.
De aarde kan best wat vervuiling aan, doch de laatste eeuw overschrijdt onze activiteit wat de natuur kan verwerken. De N.V. Moeder Aarde is ’s werelds grootste afvalverwerkingsbedrijf, maar trop is te veel!

Neem gerust uw wagen, want openbaar vervoer is niet altijd een optie.

Laat het licht maar branden, want lezen in de duisternis is ook niet alles.

Neem je douche, want anders ruiken we je van op mijlen afstand.

En laat dat klappertanden van de koude in je woning ook maar achterwege. Het bespaart je bovendien een extra bezoek aan je tandarts.

Een extra fietstochtje, een beetje minder stroomverbruik, enkele liters water en een graadje minder kunnen echter helpen. Niet individueel, maar wel met z’n allen! - de macht van het getal, weet je wel!

Daarom: MET WAT MINDER LUKT OOK!!!

De lancering van onze affiche vormt slechts de start van een heuse energie-dieet-campagne. Zal ook jij de tellers op regime zetten?
In het najaar organiseren we een volwaardig energie-info weekend. Diverse aspecten rond wonen, lifestyle en mobiliteit zullen er aan bod komen, voorzien van voldoende didactisch materiaal en de nodige uitleg. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze activiteit? Stuur dan jouw gegevens naar: info@ecofolie.org met vermelding van: ENERGIE-DIEET.
Via
http://www.ecofolie.org/ kan je meer uitleg over de werking van onze vereniging bekomen, alsook deze affiche downloaden.
Voor de inkleuring van de affiche rekenen we op uw hoogst persoonlijke creativiteit!


De drankorgels zijn een realisatie van Ecofolie en Trefpunt

21-05-2008

Kutunka Blogt  

0 comments

dit de kersverse kutunkablog
binnenkort zal deze volstromen met onze en andere plannen.

Kutunka = een grassroots project dat is uitgegroeid tot een Gents fenomeen.

Kutunka is gestart vanuit een DIY filosofie.

Globaal gezien werken we lokaal

We gaan voor ‘duurzaamheid’ = dat het lang mag blijven duren Kutunka is proper op zichzelf, eerlijk tegen u en sociaal voor iedereen!!!

Het Kutunka-duurzaam festival bewandelt in 2008 een nieuwe weg. Na meer dan zeven jaar de Gentse lente te hebben ingezet met een zuiders muziekfestival gaan we nu in op de uitnodiging van Trefpunt vzw, organisator van de Gentse feesten rond Sint-Jacobs en het Baudelopark. Deze zomer willen we samen een initiatief van engagement en duurzaamheid uitbouwen op de komende editie van de Gentse Feesten.

Meer specifiek krijgen wij (= vzw Duradero, organisatie achter Kutunka-festival) van het Trefpunt de mogelijkheid om op de Gentse Feesten 2008 (19-28 juli) 'iets' te doen met de Bibliotheekstraat (= straat tussen St.-Jacobs en het Baudelopark). Dit kan alle richtingen uitgaan.

De thema's duurzaamheid, interculturaliteit en dynamiek & netwerking (organisaties samenbrengen) staan voor ons in ieder geval centraal.

http://www.kutunka.be/